יציבה: מצב איברי הגוף בשעת עמידתו. מערכת התנועה של גופנו, מאפשרת לנו לתפקד, לנוע ולבצע תנועות. לשם יצירת תנועה מסוימת, צריכים מספר מרכיבים במערכת התנועה לפעול בתיאום מורכב של מספר שרירים ומפרקים. מערכת זו מופעלת ונשלטת על ידי מערכת העצבים. חיישנים או קצות עצבים במפרקים, בשרירים ובגידים מעבירים למוחנו מידע שוטף בנוגע למצב מרכיבי המערכת השונים. עצבים אחרים המצויים בשרירים מפעילים את השרירים השונים. מערכת התנועה כוללת את השלד (עצמות, סחוסים ומפרקים), רצועות ושרירים. מבחינה אנטומית היציבה תלויה במערכת השלד, השרירים ורקמות החיבור. שלוש מערכות אלה יוצרות מבנה מתחים מורכב שהכוחות הפועלים בו משלימים אלה את אלה, וכך הם מאפשרים יציבה זקופה ומאוזנת.
הגורמים המשפיעים על יציבת האדם
תורשה: המטען הגנטי שאיתו אנו נולדים, משפיע על התפתחותנו הגופנית ועל דפוס יציבתנו. נתונים כגון; מבנה הגוף ואורך העצמות, מוענקים לנו מלידה ומהווים יחדיו גורם משמעותי בהתפתחות היציבה.
גיל: דפוסי היציבה משתנים לא אחת במהלך חיינו. מרגע הלידה, דרך כל שלבי ההתפתחות ועד לזקנה.
מין: קיימים מספר הבדלים בולטים המאפיינים יציבה של גברים ושל נשים. הבולטים ביותר:
- זווית אגן גדולה יותר אצל נשים. גורם המשפיע על מנח האגן ועל מנח עמוד השדרה המותני.
- אחוזי שומן גבוהים יותר אצל נשים. גורם המשפיע באופן כללי על מבנה הגוף ודפוסי היציבה.
תנאים סביבתיים: הקשורים לכל המסגרות שבהן אנו מנהלים את חיינו: - סביבת עבודתנו- תפקידנו בעבודה, פעילויותינו במשך היום, ואף הרגלי הלבוש (חליפה מחויטת או בבגדים קלים, נעלי ספורט או עקב..) . כל אלה יוצרים עם הזמן השפעה ישירה על דפוסי היציבה והתנועה.
- גורמים חברתיים שונים- ובכלל זה נורמות חברתיות שונות המשפיעות על היציבה כגון סגנון הליכה, סגנון לבוש וכדומה.. קחו לדוגמה את "היציבה המרושלת" המקובלת בקרב נערים בגיל ההתבגרות לעומת היציבה הזקופה המקובלת בקרב מפקדים ואנשי צבא.
מצב רגשי: דפוסי התנועה והיציבה הם רמז חזותי למצבו הרגשי של האדם, מה שכנויי בפינו "שפת גוף". משלבי ההתפתחות הראשוניים שלנו, נשזרים מאפיינים רגשיים ומחשבתיים אל תוך תבניות התנועה באופן שסך כל מתחי השרירים נראה כתבנית המהווה את מבע הגוף-נפש. אדם החווה מתח רגשי, חרדה, צער או חוסר ביטחון נושא את יציבתו כביטוי חיצוני לרגשות אלו. במצב שבו יחסי גומלין אלו נשארים לאורך זמן, עלול להיווצר דפוס יציבתי מורגל, כך שהתהליכים הנפשיים תורמים לתהליך הנצחת תבניות הגוף המקובעות
פעילות גופנית: פעילות גופנית מותאמת עוזרת להתפתחות תקינה ולשיפור דפוסי התנועה והיציבה. לצערי, במקרים מסוימים אם הפעילות אינה מבוצעת באופן מאוזן, וזה מה שקורה לעיתים רבות בקרב בני נוער צעירים בחדרי הכושר (וכמדריך אחד הדגשים העיקריים שלי בעבודה עם בני נוער היה, לסגל להם הרגלי אימון נכונים ותקינים ולבלום את התלהבות היתר המלווה אותם באימונים). פעילות לא מאוזנת עלולה לגרום גם למגבלות תפקודיות ולפגיעה בדפוסי יציבה תקינים.
יציבה בחיי היום יום והשפעותיה על עמוד השדרה
בעידן המודרני, רב העבודות הינן עבודות משרדיות המתבצעות בישיבה. אם לא כך אז בכל בית כיום מצוי מחשב ושידורי טלוויזיה המרתקים אותנו לכיסאות. העבודה הופכת פחות ופחות פיזית ואינטנסיבית.
הישיבה הממושכת הרסנית לגב. אחת הבעיות העיקריות במנח הישיבה היא מעצם היותה חסרת תזוזה, הלחצים הקבועים והממושכים שהיא מפעילה על אזורים מסוימים בגוף, יוצרים נזק רב. בזמן הישיבה מופעל עומס מוגבר על עמוד השדרה, הרבה יותר ממצב של עמידה. גם שרירי הבטן נחלשים מאוד כתוצאה מישיבה מרובה ומתקשים לספק תמיכה משמעותית לעמוד השדרה, דבר המגביר משמעותית את העומס עליו. אנשים היושבים ישיבה ממושכת לוקים יותר בכאבי גב. גם אנשים שגופם חשוף לויברציות כמו נהגים, אנשים אשר עובדים עם מקדחים גדולים וכדומה, סובלים מכאבי גב יותר משאר האוכלוסייה.
כאב גב, הינו הכאב הנפוץ ביותר בקרב אוכלוסיית המדינות המתועשות. תלונות על כאבי גב הן מן התלונות הנפוצות ביותר ששומעים הרופאים בתקופתנו. כאבי הגב מהווים אחת הסיבות העיקריות לאובדן ימי עבודה. גיל המתלוננים פוחת משנה לשנה, כלומר אנשים צעירים יותר סובלים מכאבים. יציבה לקויה, תנועות ותנוחות שאנו מבצעים במהלך חיינו, גורמים לעומס ניכר על עמוד השדרה ולתהליך של שחיקה וניוון של חלקי עמוד השדרה המובילים להופעת הכאבים.
ברור ומובן מאליו, שעל ידי שימוש נכון בגופנו, נוכל להפחית משמעותית את העומס ובכך למנוע את הופעת כאבי הגב.
בכדי לשמור על גב בריא, נקפיד על הכללים הבאים:
- ראשית, עלינו להימנע משהייה ממושכת בתנוחה ללא כל תזוזה. למשל: כאשר אנו יושבים ועובדים מול מחשב, יש לקום לעיתים תקופות ולהתהלך על מנת להרפות את שרירי הגב.
- יש להימנע מתנועות הגורמות לנו להגברת העומס על הגב, ובעקר כפיפת גו לפנים כשרגלינו ישרות.
- נימנע מהתהלכות עם משא כבד בידינו (מעל 3 ק"ג).
- נימנע מעשיית שתי תנועות בעמוד השדרה בו זמנית, למשל, הרמת משא והפניית הגוף כמו בהוצאת ילד ממושב במכונית.
במהלך היום, נבדוק את יציבתנו, נתקן, נשפר ונהיה קשובים למצב הגוף. הדבר נכון בעיקר בעבודה ובמיוחד כשאנו תחת לחץ ועומס של משימות, עד אשר היציבה הנכונה תהפוך להרגל קבוע. זכרו: המודעות הינה הכלי הבסיסי ביותר שישמש אותנו לתיקון יציבתנו. פעילות גופנית המתבצעת באופן סדיר ומבוקר יכולה להבטיח חיזוק משמעותי לשרירים יציבתיים ולשיפור ניכר בהתמודדות עם העומסים הפועלים על הגב ועמוד השדרה בפרט.
להתייעצות התקשרו: 1-700-50-50-78