נשירת שיער היא מצב טבעי בו שיער ישן שסיים את תפקידו מפנה את מקומו לשיער חדש. נשירה של 80 עד 100 שיערות ביום נחשבת לתקינה. התקרחות לעומת זאת היא מצב בו פחות שיער חדש צומח במקום השיער שנשר, והסיבות לכך הן בדרך כלל גנטיות. על סיבות גנטיות ניתן לקרוא באתר נשירת שיער. נשירה מוגברת, בין אם קבועה או זמנית יכולה להגרם מסיבות רבות: תזונה לקויה, דיאטה חריפה, מחלות, תרופות, זיהומים ולחץ.
במאמר זה נתרכז בהיבט התזונתי. נשירת שיער יכולה כאמור להגרם ע"י תזונה לקוייה, כאשר הכוונה היא למחסור במרכיבים מסויימים במזון שאנו צורכים. הטיפול בסוג נשירת שיער זה הוא פשוט וכולל צריכת מזון העשיר באותם מרכיבים חסרים. יש לציין כי המחסור במרכיב זה או אחר יכול להגרם עקב ספיגה לקוייה בגוף ובמקרים אלו ההשלמה תיעשה בעזרת תוספי מזון.
ויטמין A
ויטמין A חשוב להתחדשות תאים בגוף ובכלל זאת גם לזקיקי השיער שהם סוג של תאי עור.
מקורות ויטמין A צמחיים: ירקות ופירות אדומים,צהובים וכתומים וירקות ירוקים עליים.
מקורת מן החי: כבד, דגים, ביצים וחלב המועשר בויטמינים.
ויטמינים B12, B6 וחומצה פולית
זקיקי השיער זקוקים לחומרים אותם הם מקבלים ממחזור הדם וביניהם חמצן. החמצן מועבר לתאים ע"י ההמוגלובין השייך לקבוצת תאי הדם האדומים שלויטמינים אלו תפקיד בייצורם.
מקורות ויטמין B6: עוף, דגים, סויה, כבד, בשר חזיר, חיטה מלאה, אגוזים.
מקורות חומצה פולית: מיץ תפוזים, אבוקדו, ברוקולי, ירקות ירוקים עליים ומזונות המועשרים בחומצה פולית.
מקורות ויטמין B12: בקר, דגים, עוף, ביצים, מוצרי חלב.
מחסור בויטמין B12 הינו די נפוץ בקרב האוכלוסיה שכן ישנם אנשים רבים שספיגתו בגופם לקוייה. אנשים אלו צריכים להשלים את המחסור בצורת כדורי B12 הנלקחים במשך תקופה קצרה אחת לכמה שנים.
ויטמין C
ויטמין זה אחראי על יצורו של הקולגן, חומר המחבר רקמות בגוף ומעניק להן מבנה וצורה. מחסור בקולגן צפוי לגרום לקצוות שבורים ומפוצלים וגם לנשירת שיער. מעשנים זקוקים לכמות יומית כפולה של ויטמין C לעומת לא מעשנים.
מקורות ויטמין C: פירות הדר, עגבניות, תפוחי אדמה, פילפלים אדומים וצהובים, קיווי, תות שדה, כרוב, ברוקוי וירקות ירוקים בעלי עלים.
ביוטין (ויטמין H)
ביוטין הוא מרכיב חיוני בתהליכי צמיחת תאי עור, שיער וציפורניים. הוא מצוי בביצים, כבד ודגנים.
ברזל
מחסור בברזל יכול לגרום לאנמיה, מצב המאופיין ע"י חולשה ועייפות, ולפעמים גם נשירת שיער מוגברת. נשים הרות, מניקות ונשים שמקבלות מחזור ווסת זקוקת לכמות יומית גדולה יותר ברזל מאשר שאר האנשים. מחסור בברזל יכול לנבוע ממחסור בויטמין A המפיץ את הברזל בגוף.
מקורות ברזל מן החי: כבד,כליות, בשר אדום.
מקורות ברזל מן הצומח: ירקות ירוקים עליים, שעועית, אגוזים, ברוקולי, שוקולד מריר וקטניות
יש לציין כי ברזל שמקורו מן החי נספג בגוף טוב יותר מברזל ממקורות צמחיים.
אבץ
לאבץ תפקיד מרכזי ביצירת תאים ותיקונם. הוא גם משפיע על תיפקודן התקין של בלוטות החלב הצמודות לזקיקי השיער. נשירת שיער וקשקשת עלולות להיות התוצאה של מחסור באבץ.
מקורות אבץ: מוצרי בשר בעיקר, חלב ודגים. אבץ מצוי גם בדגנים מלאים, זרעים, אגוזים וקטניות אך בצורה שפחות זמינה לגוף.
נחושת
נחושת אחראית ליצירת ההמוגלובין שלו תפקיד באספקת הדם לזקיקי השיער. מחסור בנחושת עשוי להחליש את השיער ולגרום לנשירה. מחסור בנחושת נובע בעיקר מעודף בצריכת אבץ, שכן צריכת אבץ מופרזת (בעיקר מתוספי מזון) עשויה לפגוע בספיגת הנחושת בגוף.
מקורות נחושת: כבד, זרעים, אגוזים.
חלבונים
השיער עצמו בנוי מחלבון. ללא צריכת כמות מספקת של חלבונים הגוף אינו יכול לייצר שיער חדש שיבוא במקמו של השיער שנשר.
מקורות לחלבונים: בשר, עוף,חלב ומוצריו, דגים וסויה.
מים
למים תפקיד מרכזי בהעברת ויטמינים ומינרלים למקומות ברחבי הגוף. כל תאי הגוף זקוקים למים כדי לתפקד וכך גם זקיקי השיער. מומלץ לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום.
נשירת שיער שאינה גנטית אם כן עלולה להגרם בין היתר ע"י תזונה לקוייה. במידה ואתם סובלים מנשירה הדבר הראשון שמומלץ לעשות הוא לגשת לרופא המשפחה ולבצע בדיקת דם, כדי לראות האם ישנו חסר באחד מהמרכיבים עליהם דובר במאמר. במידה והדבר נכון ניתן להשלים את החסר ע"י צריכת מזונות העשירים באותם מרכיבים, או ע"י תוספי תזונה במקרה הצורך. במידה ובדיקות הדם תקינות יש לפנות לרופא עור להמשך התייעצות ובירור הסיבה לנשירת השיער.
להתייעצות התקשרו: 1-700-50-50-78